Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania novelu zákona o DPH

21.09.2005 Celý región

Novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorá by mala zjednodušiť platenie tejto dane, poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.
Novela by mala zaviesť napríklad platenie DPH pri dovoze tovaru daňovému úradu namiesto colnému úradu. Podľa Šiestej smernice Rady EHS môžu členské štáty stanoviť, že daň pri dovoze tovaru nemusí byť zaplatená v okamihu dovozu tovaru za podmienky, že platiteľ dane uvedie túto daň v daňovom priznaní.
Novela ďalej obsahuje viaceré legislatívno-technické a iné úpravy, ktorých potrebu si vyžiadala nejednotná aplikácia niektorých ustanovení zákona v praxi. Jednou z nich je návrh, aby sa využívanie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov na dosahovanie príjmu z neho považovalo za podnikanie oboch manželov v rovnakom pomere. Zákon však umožňuje, aby sa manželia dohodli, že využívanie tohto majetku bude predmetom dane len u jedného z nich. Navrhované zmeny sa týkajú aj dobrovoľnej registrácie pre daň účastníkov združenia. Ak sa účastník združenia rozhodne registrovať pre daň aj napriek tomu, že obrat združenia nedosiahol 1,5 milióna Sk, musia sa registrovať pre daň všetci účastníci združenia a musia požiadať, aby ich daňové úrady registrovali k rovnakému dátumu.
Na 30 dní zo súčasných 7 by sa mala predå žiť lehota na preverenie skutočnosti, či žiadateľ o registráciu pre daň je skutočne zdaniteľnou osobou. Zahraničný podnikateľ, ktorý sa rozhodne vykonávať v tuzemsku činnosti podliehajúce dani, by mal podľa novej právnej úpravy podať žiadosť o registráciu pre daň už predtým, než začne vykonávať činnosť. Neurobí tak iba v prípade, ak je jeho činnosť od registrácie oslobodená.
Za faktúru by sa po novom mala považovať aj podkladová časť nálepky, ktorou sa preukazuje zaplatenie úhrady za užívanie diaľnic, ciest pre motorové vozidlá a ciest I. triedy v tuzemsku. Tento doklad bude slúžiť platiteľovi dane na uplatnenie odpočítania dane, ktorá je súčasťou ceny nálepky. Ďalšou zmenou je, že platiteľ dane bude môcť vyhotoviť súhrnnú faktúru za viacero dodávok tovarov alebo služieb, ak tieto nebudú rovnakého druhu.
Vierohodnosť pôvodu a neporušenosť obsahu faktúry, ktorá bola vyhotovená elektronicky, má byť podľa novely zabezpečená elektronickým podpisom, pričom faktúry môžu byť opatrené nielen zaručeným elektronickým podpisom, ale postačuje aj \"obyčajný\" elektronický podpis.
 

Vyberte región